8 timer annenhver uke er jeg så heldig å få lov til å jobbe som friluftslærer for en flott gjeng med 16-åringer. Denne høstdagen stod tur til Fykantrappa på programmet. Der hadde jeg aldri vært før så jeg gledet meg skikkelig!
Fykantrappa
Innerst inne i Glomfjorden i Meløy kommune ligger Fykantrappa. Dette er en over 100 år gammel tretrapp og faktisk er den Europas best bevarte tretrapp! Trappen ble opprinnelig bygd for «Rallarne» som jobbet med vannkraftutbyggingen ned til Glomfjorden. For å lette ankomsten for arbeiderne ble trappen bygd opp gjennom fjellsiden. Du kan lese mer om historien til trappen her.
Trappen består av 1129 bratte trappetrinn og har en stigning på vel 300 høydemeter. Turen opp er 1,1 km og vi brukte alt mellom 30-60 minutter. Det er en fantastisk flott tur i et aldeles nydelig landskap som absolutt anbefales!
På toppen av trappen kan du fortsette ca 200 meter innover i fjellet til Rallarbrakka hvor det er kafe i sommerhalvåret. Det var ikke åpent her da vi besøkte stedet men vi valgte å lage bål og spise lunsj ved en bålplass ved siden av brakken.
Glomfjordløva
Fortsetter man ca 1,7 km videre innover på fjellet på T-merket sti vil man etterhvert komme til Glomfjordløva. Dette er en stor stein formet som en løve, eller sjøløve. En sjøløve som hadde strandet midt på fjellet på over 500 meters høyde!
Instagramhit
Lokalbefolkningen i Meløy har i mange år brukt Fykantrappen som et friluftsmål i seg selv, men de har også brukt trappen som en måte for og komme seg opp på fjellet, dersom målet var turer videre innover Glomfjellet. På Glomfjellet er det flere private hytter men også DNT hytter samt Jeger- og Fiskeforeningshytter man kan leie. For få år siden var ikke denne perlen så veldig kjent for andre enn lokalbefolkningen. Dette har åpenbart snudd og de siste par årene har trappene blitt oppdaget av mange nye tilreisende.
Besøkforvaltning
Alle de store destinasjonselskapene som Visit Norway, Visit Bodø og Visit Helgeland har omtale av trappen på side hjemmesider. Lokalavisen hadde i sommer en reportasje om det store turistrykket som har møtt trappene i sommer. Jeg gjorde selv et kjapt søk på instagram og i 2018 var det 200+ som hadde brukt hasjtagen #fykantrappa, mens det så langt i 2019 var det godt over 700 treff på #fykantrappa. Og jeg tror dette bare er begynnelsen!
Stien som fortsetter etter trappene på toppen, viser allerede tydelige tegn til slitasje og flere plasser har den blitt veldig utvidet. Det er vel også diskuterbart hvorvidt de gamle tretrinnene tåler all belastningene fra besøkende. Enn så lenge er det Statkraft som eier trappen, og det spørs hvor interesserte de er i å tilrettelegge og vedlikeholde trappen for nysgjerrige turister. Meløy sier de ønsker seg flere turister, men de vil ikke ha Lofoten-tilstander. La oss håper de er føre-var og klarer å tilrettelegge før slitasjen kommer. Det har jo flere steder i Norge, gang på gang, vist seg å ikke være så enkelt. Og da er vi inne på dette med besøksforvaltning som er mitt hjertebarn og det jeg skrev masteroppgaven min om. Akkurat det kan jeg snakke om i timesvis så jeg skal slutte mens du enda gidder og lese! 🙂
Men poenget mitt er:
Besøk Fykantrappan nå, mens trappen enda er åpen og intakt, og mens du enda kan nyte denne vakre naturen nogenlunde alene. For dette kommer til å bli Saltens nye store turistattraksjon!
- FAKTA OM TRAPPENE:
- Lengde: 1129 trappetrinn med 300 meters stigning, ca 1,1m km opp trappen. Deretter 1,8 km vidre innover til Glomfjordløva
- Veibeskrivelse fra Bodø: Turen tar ca 2 timer å kjøre fra Bodø. Følg riksvei 17 til Glomfjorden, men ikke ta av mot tettstedet Glomfjord. Rett etter Fykantunellen (men rett før Svartistunnelsen) tar man av til venstre. Da finner man og en vei som går helt til Glomfjellet og videre innover. Man skal kun følge denne veien til enden av Fykanvatnet og man vil etterhvert kommer til en stor parkeringsplass. Herifra ser man hengebruen og trappen som smyger seg oppover fjellsiden. Dersom du kommer til tunnelåpningen har du kjørt for langt og da må du snu 🙂
- Passer for alle med normalt god fysikk, men jeg ville ikke tatt med meg barn under 4 år.
- Tidvis ganske bratt og en relativt luftig opplevelse. Har du høydeskrekk må du vurdere om dette er noe for deg. Alternativt kan man gå trappene opp og en anleggsvei ned.
-Elianne
Legg igjen en kommentar